[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.UntitledWino CzereśniowePrzepis nr.01Przy wyrobie wina z czereśni postępuje się tak samo jak przy wiśniach.Ponieważ mają dość małą zawartość kwasu, więc dodatek wody jest mniejszy.Czereśnie jako owoce mało kwaśne nadają się znakomicie jako domieszka do owoców kwaśnych.Owoce należy zmiażdżyć, sparzyć wrzącą wodą, po ostudzeniu zadać zaczynem drożdży, dodać pożywki.Po dwudniowym ługowaniu w ciepłym miejscu i nafermentowaniu, przecedzić, wygnieść i dodać przepisany cukier.Przykłady na 10l wina:wino 11% - 11,5%wino 17% - 18%wino mieszane 11%wino mieszane 17%8kg czereśni8kg czereśni5,5kg czereśni5,5kg czereśni4l wody3l wody1,5 kg porzeczek lub agrestu1,7kg cukru2,8kg cukru4l wody3l wody4g pożywki4g pożywki1,7kg cukru2,8kg cukru10g kwasu cytrynowego10g kwasu cytrynowego4g pożywki4g pożywkiXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
[ Pobierz całość w formacie PDF ]