[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Pomidory faszerowana tunczykiemPomidory faszerowana tunczykiemPorcja dla 4 osob.Czas przygotow.2 godz.8 malych pomidorow.Farsz:200 g tunczyka,100 g majonezu,1 czerwona cebula,1 zabek czosnku,10 g zelatyny,50 ml wywaru rybnego lub wody,sol, pieprz.Przybranie:zielona pietruszka, kapary,zolty pomidor, 8 oliwek,salata.1.Czosnek i cebule obrac, drobno posiekac.Tunczyka przetrzec przez sito.2.Zelatyne zalac 2 lyzkami zimnej wody, odstawic na 15 min.Nastepnie rozpuscic w goracym wywarze.Odstawic, by galareta ostygla.3.Plynna galarete wymieszac z majonezem, tunczykiem, cebula i czosnkiem.Doprawic sola i pieprzem.Wstawic do lodowki na 1 godz.4.Pomidory umyc, ostrym nozem odciac wierzcholki na 1/4 wysokosci i lyzeczka,ostroznie wydrazyc srodki.Ulozyc odcieta czescia do dolu, by wyciekl sok.5.Wydrazone pomidory posypac sola i pieprzem, napelnic farszem, ulozyc na lisciach salaty, przybrac zielona pietruszka, kaparami, oliwkami i kawalkiemzoltego pomidora.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 25 "Zimny bufet", strona 18
[ Pobierz całość w formacie PDF ]