[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Pićciepły 3/4 szklanki (w zależności od wieku), najlepiej wieczorem przed snem jakośrodek wiatropędny i przeczyszczający.3.Kora kruszyny (2 cz.), owoce dzikiej róży z nasionami (2 cz.), liście mięty (1 cz.).Przygotować napar, podawać wieczorem lub w razie potrzeby również rano przyzaparciach.4.Liście senesu, korzeń rzewienia, liście prawoślazu, kwiaty ślazu dzikiego po 2 cz.,owoce anyżku i korzeń lukrecji (Glycyrrhiza glabra L.) po 1 cz., korzeń arcydzięgla (3cz.).Przygotować napar i stosować jak podano wyżej jako środek łagodnieprzeczyszczający w zaparciach skurczowych.5.Ziele dziurawca, ziele rdestu ptasiego, liście melisy po 2 cz., korzeń lukrecji (6cz.), korzeń rzewienia lub kora kruszyny (10 cz.).Sporządzić napar i podawać jakpodano wyżej w zaparciach.W BIEGUNKACH1.Owoce czarnej jagody (10 cz.), ziele pięciornika gęsiego (5 cz.), kłącze pięciornikakurze ziele (3 cz.), kwiaty rumianku szlachetnego (3 cz.).Sporządzić odwar z 1 łyżkiziół na szklankę wody.Podawać szklankę dziennie, w kilku porcjach, przy biegunkach.2.Korzeń szczawiu lancetowatego (3 cz.), owoce kopru włoskiego i kminku po 3 cz.,liście melisy (6 cz.), kwiaty rumianku szlachetnego (4 cz.).Przygotować odwar z 1łyżki ziół na szklankę wody.Podawać szklankę dziennie w podzielonych porcjach wbiegunkach połączonych z nadmierną fermentacją i wzdęciami.3.Ziele przywrotnika (Alchemilla vulgaris L.), ziele pięciornika gęsiego i ziele(liście) poziomki w równych częściach.Przygotować herbatkę z łyżki na szklankęwrzącej wody.Pić porcjami w nieżycie jelit, łagodnych biegunkach letnich.4.Kłącze pięciornika kurze ziele, pączki sosnowe, korzeń arcydzięgla, korzeńprawoślazu lekarskiego, liście melisy, kwiaty rumianku w równych częściach.Przygotować napar z 2 łyżeczek ziół na szklankę wrzącej wody i pozostawić w termosieprzez 1 godz.Podawać do picia w porcjach, w ciągu dnia między posiłkami, przybiegunkach.W koniecznych przypadkach powyższą kurację można poprzedzićpodaniem, jednorazowo, roślinnego środka przeczyszczającego.Należy przy tymutrzymywać odpowiednią dietę, a więc początkowo podawać do jedzenia utarte jabłkalub lepiej puree jabłkowe, czarne jagody, a następnie stopniowo pożywienie lekkostrawne, uzupełniające witaminy i składniki mineralne (szczególnie wapń ikrzemionkę).5.Liście orzecha włoskiego, ziele pięciornika gęsiego, liście melisy i mięty wrównych częściach.Przygotować napar z 1 łyżki na szklankę wrzącej wody.247Podawać do picia w porcjach w ciągu dnia po jedzeniu, w stanach skurczowych żołądkai jelit połączonych z bolesną biegunką.6.Ziele pięciornika gęsiego (2 cz.), ziele rdestu ptasiego (1 cz.), liście babkilancetowatej (3 cz.), ziela cząbru ogrodowego i kłącza pięciornika kurze ziele po 4 cz.,liście mięty (1 cz.).Przygotować odwar z 1 łyżki mieszanki na szklankę wody.Podawaćw porcjach ciepły, w biegunkach połączonych z bolesnymi skurczami.7.Ziele pięciornika gęsiego (2 cz.), ziele fiołka trójbarwnego, korzeń mniszkalekarskiego i prawoślazu po 1 cz.Naparzać przez 1 godz.(w termosie) 1 łyżkęmieszanki na szklankę wody.Podawać ciepły napar w kilku porcjach, w długotrwałychnieżytach przewodu pokarmowego.W CHOROBACH UKAADU MOCZOWEGO1.Liście mącznicy, kora dębowa, kwiaty lipy po 2 cz., ziele dziurawca (4 cz.).Przygotować odwar z 1 łyżki mieszanki na szklankę wody.Podawać wieczorem półszklanki w moczeniu nocnym.2.Kłącze pięciornika kurze ziele (3 cz.), liście babki wąskolistnej (4 cz.), kwiatyrumianku (2 cz.), ziele dziurawca (5 cz.).Napar 1 łyżka ziół na szklankę wody.Podawać pół szklanki wieczorem w moczeniu nocnym.3.Liście brzozy, liście mącznicy (lub borówki brusznicy), znamiona kukurydzy(Stigma Maydis), korzeń lukrecji (Glycyrrhiza glabra), kłącza perzu w równychporcjach.(Jeśli stosuje się liście brusznicy zamiast mącznicy, dać podwójną dawkęsurowca).Odwar z 1 łyżki ziół na szklankę wody.Podawać w podzielonych porcjach wciągu dnia przed jedzeniem.Stosować jako środek pomocniczy w chronicznychzapaleniach pęcherza i miedniczek nerkowych.4.Ziele nawłoci (5 cz.), korzeń wilżyny ciernistej, liście brzozy i znamionakukurydzy po 2 cz., łupiny fasoli (Pericarpium Phaseoli), ziele fiołka trójbarwnego po1 cz.Napar z 1 łyżki ziela na szklankę wody, pozostawić na godzinę.Podawać po półszklanki 2 razy dziennie po jedzeniu w kamicy moczanowej.Należy wykluczyć naokres choroby kakao, kawę i herbatę (podawać do picia herbatki łagodnie moczopędne,np.z rdestu ptasiego).5.Ziele rdestu ptasiego, nawłoci, fiołka trójbarwnego, kwiaty bławatka (chabru),kwiaty wrzosu, znamiona kukurydzy w równych częściach.Mieszanka stosowana wkamicy szczawianowej.Sporządzanie i dawkowanie jak przy kamicy moczanowej.6.Ziele nawłoci, owoce róży dzikiej po 3 cz., liście czarnej jagody, kwiaty jasnotybiałej (Lamium album L.), ziele skrzypu, kwiaty wiązówki błotnej po 2 cz.Napar z 1łyżki mieszanki na szklankę wody.Podawać porcjami w ciągu dnia między posiłkami.Napar ma działanie łagodnie moczopędne.7.Liście mącznicy, liście czarnej jagody, ziele nawłoci, liście brzozy, ziele rdestuptasiego w równych częściach.Sporządzić napar z 1 łyżki ziół na szklankę wody.Naparmoczopędny i dezynfekujący drogi moczowe.8.Liście jeżyny, ziele dziurawca, kwiaty bzu czarnego, rumianku, lipy w rów-248nych częściach.Napar z 1 łyżki ziół na szklankę wody.Podawać w porcjach przedposiłkami w zapaleniu pęcherza moczowego.9.Liście pokrzywy, ziele dziurawca, świetlika lekarskiego, rdestu ptasiego, korawierzbowa, liście czarnej jagody, kłącze perzu, kwiaty bławatka w równychczęściach.Napar z 1 łyżki ziół na szklankę wody.Pić ciepły 15 20 min przedposiłkiem 3 razy dziennie po szklanki.Mieszanka stosowana w przewlekłychzapaleniach miedniczek nerkowych, a w stanach ostrych jako środek wspomagający.W CHOROBACH Z PODWY%7łSZON TEMPERATUR1.Liście brzozy, kwiaty lipy, bzu czarnego, owoce dzikiej róży, owoce maliny wrównych częściach.Napar z 1 łyżki ziół na szklankę wody.Pić gorący po pół szklanki.Można słodzić miodem.Działanie napotne i witaminowe.2.Kwiaty bzu czarnego, lipy, ziele fiołka trójbarwnego, kwiaty rumianku, owocemaliny, ziele tymianku w równych częściach.Przygotować napar i stosować jak wyżej.Działanie napotne, lekko wykrztuśne.3.Owoce dzikiej róży, maliny, berberysu (Berberis vulgaris L.), bzu czarnego orazliście brzozy i kwiaty wiązówki błotnej w równych częściach.Przygotować napar istosować jak wyżej (w grypie).Działa napotnie i witaminowo.W CHOROBACH REUMATYCZNYCH1.Kora wierzbowa, kwiaty wiązówki, pączki topoli (Gemmae Populi), ziele fiołkatrójbarwnego po 2 cz., owoce maliny, owoce jeżyny, kłącze perzu i ziele rdestu ptasiegopo 1 cz.Odwar z 1 łyżki mieszanki na szklankę wody.Gotować 5 min, pozostawić wtermosie przez 1 godz.Pić 3 razy dziennie po 1/3 szklanki przed posiłkami.2.Liście porzeczki czarnej (10 cz.), kwiaty wiązówki błotnej, kora wierzby, kwiatylipy po 5 cz., kłącze perzu, liście brzozy, korzeń wilżyny ciernistej, kwiaty wrzosu po 3cz.Odwar z 1 łyżki ziół na szklankę wody.Przygotować jak wyżej.Pić 3 razy dzienniepo pół szklanki ciepłego naparu przed posiłkami.3
[ Pobierz całość w formacie PDF ]