[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.178.Babki ponczoweRozrobi 80 deka m ki i ¼ litra letniego mleka z 60 gr.dro d y; doda 10 ca ych jaj,10 deka cukru i zostawi na noc w ciep em miejscu pod przykryciem.Nazajutrz wla 40 dekaletniego przetopionego mas a, 1/8 litra esencji ponczowej, a wyrobiwszy ciasto dok adniewysmarowa ma e foremki mas em wie ym, nape ni do po owy ciastem, da trochpodrosn ; potem wsadzi w umiarkowany piec na 3 kwadranse.Gor ce wyj z foremek.179.Placki mazurkiUtrze na mietan 40 deka mas a wie ego wymoczonego, domiesza do tego 40deka m ki, 20 deka cukru, 5 gr.cynamonu, 8 ó tek, 1 ca e jajko; wszystko doskonalewymiesza , robi z tego cienkie placki i wsadzi w wolny piec.Jak si upiek i ostygn ,na o y nast puj c mas : 40 deka s odkich migda ów sparzonych obra z upin, utrze z 20deka cukru, zmiesza z pian z 8 bia ek i z dwóch cytryn siekan skórk.Mas t mazurkina o y , potem jeszcze raz wsadzi do obsuszenia w piec.180.Placek biszkoptowySze ca ych jaj ubi doskonale na misce trzepaczk z 20 deka cukru, po czym wsypa6 y ek czubatych pszennej m ki, doda 2 y ki roztopionego przestudzonego mas a i pópaczki Oetkera Backpulver.To wszystko razem dobrze zmiesza i wy o y na niedublach , wysmarowan oliw i wstawi w piec od angielskiej kuchni, dosy gor cy, mniejwi cej na pó godziny.Gdy wyro nie i zrumieni si nale y go wyj i postawi wprzewiewnym miejscu, aby wystyg.181.Mazurki dro d owe bardzo dobreSparzy 1/2 litrem klarowanego mas a 1/2 litra m ki i rozetrze dobrze, ebygruze ków nie by o.Gdy przestygnie, wla do tego 1 litr ciep ego mleka z przerobionymi 10deka dro d y i postawi eby podros o.Ubi 20 ó tek z 3/4 litra cukru, doda migda ówgorzkich pó fili anki, s odkich tyle na tarce utartych, m ki dosypa tyle, aby ciasto by og ste jak na bu ki i ubi dobrze.Gdy podro nie, k a cienko ciasto na blachy, mas emwysmarowane i ubiera pod ug upodobania w kwatery, siekanymi migda ami i rodzynkamisu tankami, lub ubi pian z cukrem, na o y ni placek, posypa rodzynkami, migda ami iwstawi do pieca, eby si piana zrumieni a.Mo na tez wzi 40 deka migda ów, sparzy ,usieka drobno, trze w donicy godzin i z 40 deka mas a niesolonego i z 40 deka cukru,pokry t mas ciasto i wstawi w piec.182.Mazurek czekoladowy.(Innym sposobem)40 deka cukru, 40 deka migda ów, 40 deka czekolady, 2 ca e jaja, 2 y ki m kikartoflanej, 2 y ki pszennej, 6 ubitych bia ek.Wy o y na op atki i na kwadrans do pieca.183.Mazurki marcepanoweUtrze w donicy z szklank cukru i jednym bia kiem 3 fili anki siekanych migda óws odkich i kilka gorzkich, doda troch wanilii, 3 bia ka i znów trze ; wsypa szklank cukru,2 bia ka ubite i trze do bia o ci.Na koniec ubi piank z 2 bia ek, wymiesza z mas ina o y na op atki, wstawi w piec, polukrowa , lub te uk ada t mas w kraty, a pomi dzynie k a po upieczeniu konfitury i galarety.Powinny si piec w ciep ym piecu, aby sizrumieni y.184.Mazurki czekoladoweWzi 3 kubki tartej czekolady, 3 kubki tartego cukru, 6 ó tek, 1 kubek s odkichsiekanych migda ów, 4 1/2 kubka tartego razowego chleba, który mo e by na kwasie.Wszystko razem w donicy dobrze utrze , bia ka ubite domiesza , na o y na op atki, ubraca ymi migda ami i w wolnym piecu upiec.185.Mazurki lub placki z ciasta parzonegoZagotowa 1/2 litra mleka, tym zaparzy 1 litr m ki i wymiesza dobrze, ebygruze ków nie by o: skoro ostygnie, wla 1/4 litra dobrych dro d y i postawi , eby podros o.Osobno rozbi 1 litr ó tek z 40 deka cukru, wla w ciasto, jak i 3/4 litra klarowanego mas a,wsypa 50 gr.gorzkich migda ów, utartych na tarce, doda m ki tyle aby ciasto by odostatecznie g ste i bi je przez kwadrans, poczem postawi aby podros o.Po wyro ni ciurobi na op atkach mazurki, ustroi je i wsadzi w piec do upieczenia.Mo na te z tegosamego ciasta robi placki i babki.186.Mazurki migda owe40 deka migda ów, sparzonych i obranych, utrze na mas z 30 deka cukru, doda 40deka mas a wymoczonego z soli, utartego na mietan , wbi 8 jaj, w ko cu wsypa 40 dekam ki i wszystko razem uwiercone k a na op atki, pouk ada je na blach i wstawi w piec;skoro si upiek i wystygn , polukrowa i ubra je konfiturami lub posypa kolorowymmakiem.187.Inny mazurek migda owy40 deka s odkich migda ów i 30 gr
[ Pobierz całość w formacie PDF ]