[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Zielony wegorzZielony wegorzPorcja dla 4 osob.Czas przygotow.45 min.800 g swiezego wegorza,3/8 l wody,szklaneczka wytrawnego bialego wina,sok z cytryny,korzen z pietruszki, marchew, cebula,lisc laurowy,1/2 lyzeczki ziaren pieprzu,4 ziarenka jalowca,30 g masla,40 g maki,1 zoltko,1/2 szklanki smietanki kremowki,4 peczki koperku,1 peczek pietruszki,1/2 lyzeczki cukru, sol,rosol w proszku (na koniec noza).1.Wegorza umyc, zdjac skore, pokroic na kawalki, polac sokiem z cytryny.Odstawic na 15 min.2.Wode i wino gotowac 10 min razem z obrana i pokrojona wloszczyzna, lisciemlaurowym, pieprzem i jalowcem.Wywar przecedzic, doprawic sola, pieprzem irosolem w proszku.Kawalki wegorza wlozyc do wywaru na 20 min, pozostawic naogniu, ale nie gotowac.Wegorza wyjac i zostawic w cieplym miejscu.Wywaruzyc do sosu.3.Maslo rozpuscic, dodac make, dobrze wymieszac.Dodawac porcjami wywar stalemieszajac, zagotowac.Zoltka rozbic ze smietana, dodac do sosu nieustanniemieszajac, by nie powstaly grudy.Sos wymieszac z posiekana zielenina, doprawic sola, cukrem i sokiem z cytryny.4.Wegorza ulozyc w salaterce, zalac sosem.Podawac z ziemniakami z wody i lagodnym wytrawnym bialym winem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 36
[ Pobierz całość w formacie PDF ]