[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Pokrajać go w dzwonka, uÅ‚o\yć napółmisku i polać sosem musztardowym, pomidorowym lub innym.748.WÄ™gorz w galarecieObciÄ…gnąć ze skóry wÄ™gorza, posolić, pokrajać w dzwonka i ugotować w smaku zjarzyn, cebuli i korzeni.Gdy ju\ zupeÅ‚nie miÄ™kki wyjąć go i pokrajać, a do smaku wrzucićjedno caÅ‚e zgniecione jajo z Å‚upinÄ…, aby siÄ™ zagotowaÅ‚ i sklarowaÅ‚, a gdy siÄ™ ustoi, przecedzićprzez gÄ™stÄ… serwetÄ™, wÄ™gorza uÅ‚o\yć w formie blaszanej wyÅ‚o\ywszy jÄ… jajami na twardo,pokrajanymi w talarki, plasterkami cytryny i szyjkami rakowymi i zalać do peÅ‚na formÄ™sklarowanym smakiem, rozpuÅ›ciwszy w nim wpierw 6-8 listków \elatyny i wcisnÄ…wszy sok zpół cytryny.196 749.Sum i miÄ™tusSum jest jednÄ… z najwiÄ™kszych ryb \yjÄ…cÄ… w naszych rzekach, miÄ™tus jest mniejszy, aleobie te ryby i z ksztaÅ‚tu i ze smaku sÄ… do siebie podobne.SÄ… tÅ‚uste i delikatne, wyborna jest znich zupa.SkórÄ™ majÄ… grubÄ… i kleistÄ…, trzeba wiÄ™c jÄ… Å›ciÄ…gnąć, w ten sam sposób jak zwÄ™gorza.Suma kupuje siÄ™ zwykle w kawaÅ‚kach na wagÄ™, tak jak jesiotra.750.Sum lub miÄ™tus duszony z cytrynÄ…Oczyszczonego kawaÅ‚ek suma lub miÄ™tusa posolić, pokrajać w kawaÅ‚ki, trochÄ™popieprzyć, a gdy tak godzinÄ™ pole\y, wÅ‚o\yć do rondla, skropić cytrynÄ…, dodać Å‚y\kÄ™ masÅ‚a,przykryć tÅ‚ustym papierem i dusić 20 25 minut na bardzo wolnym ogniu.WydajÄ…c napółmisku obÅ‚o\yć kartoflami, posypać siekanÄ…, zielonÄ… pietruszkÄ… i polać masÅ‚em, w którymsiÄ™ udusiÅ‚.751.Sum i miÄ™tus gotowanyTak samo przyprawione ryby jak poprzednio, ugotować w smaku z wÅ‚oszczyzny icebuli, uÅ‚o\yć na półmisku, oblać rumianym masÅ‚em, a w sosjerce podać osobno wedleupodobania sos angielski do ryb  Victoria i  Génevoise , lub holenderski albo pomidorowy.Mo\na te ryby podawać tak\e oblane masÅ‚em z siekanymi jajami.752.Sum i miÄ™tus w galareciePrzyrzÄ…dza siÄ™ tak jak inne ryby.753.Sum i miÄ™tus marynowanyRobi siÄ™ tak samo jak inna marynata z innych ryb.754.OkoÅ„Okonie sÄ… bardzo smaczne, ale majÄ… bardzo du\o oÅ›ci, wiÄ™c sÄ… mniej poszukiwane.Wyborna z nich jest zupa, przyrzÄ…dza siÄ™ tak jak inne ryby.755.Okonie sma\one (patrz sma\enie ryb)756.Okonie z jajami (patrz szczupak z jajem)197 757.Okonie  au gratin (patrz karaÅ› w Å›mietanie)758.LipienieSÄ… podobne do pstrÄ…gów, pojawiajÄ… siÄ™ w górskich rzekach, przyrzÄ…dza siÄ™ je w tensposób, jak pstrÄ…gi.759.Wyzina z sosem chrzanowymWyzina jest to ryba solona i suszona, którÄ… przed u\yciem trzeba wymoczyć przezdobÄ™ w zimnej wodzie, po czym pokrajać w plasterki i gotować przez godzinÄ™ tak jak ka\dÄ…innÄ… rybÄ™ w smaku z jarzyn, cebuli i korzeni, a potem wÅ‚o\yć jeszcze na chwilÄ™ do sosuchrzanowego ze Å›mietanÄ… i razem poddusić.760.Wyzina z sosem rumianymTak samo przygotowanÄ… wyzinÄ™ jak poprzednia, wÅ‚o\yć do sosu rumianego do ryb lubciemnego kaparkowego i poddusiwszy trochÄ™, wydać na półmisek i obÅ‚o\yć kluskamikÅ‚adzionymi z kartofli.761.Stokfisz z sardelowym masÅ‚emUgotowanego w jarzynach stokfisza wyjąć zanim jeszcze jest zupeÅ‚nie miÄ™kkipokrajać w plastry, wÅ‚o\yć do rondla, dodać Å‚y\kÄ™ masÅ‚a utartego z czterema wymoczonymi iposiekanymi sardelami i poddusić go a\ do zupeÅ‚nej miÄ™kkoÅ›ci a uÅ‚o\ywszy na półmiskuobÅ‚o\yć kartoflami i polać tym masÅ‚em.762.Kotlety bite z sandacza z sosem rakowymOczyszczonego sandacza ubić dobrze z wierzchu paÅ‚kÄ…, rozpÅ‚atać na dwoje, wyjąćwszystkie oÅ›ci, zdjąć skórÄ™ i pokrajać na podÅ‚u\ne kawaÅ‚ki w formie kotletów, obsypać mÄ…kÄ…i usma\yć na maÅ›le.W ka\dy kotlet u koÅ„ca zaÅ‚o\yć zamiast kostki Å‚apkÄ™ z raka, kÅ‚aść napółmisku jeden na drugim, a naokoÅ‚o ugarnirować nadziewanymi skorupkami z raków, a wsosjerce podać osobno sos rakowy.763.Kotlety z ryb po wÅ‚oskuUsma\yć kotlety siekane.podanym powy\ej sposobem, uÅ‚o\yć na półmisku, posypaćgrubo parmezanem, dać na ka\dy kawaÅ‚eczek Å›mietankowego masÅ‚a, obÅ‚o\yć ugotowanym198 makaronem oblanym zrumienionym i masÅ‚em z buÅ‚eczkÄ…, wstawić na 5 minut do pieca ipodać z sosem pomidorowym w sosjerce.764.Potrawa zapiekana z pozostaÅ‚ych rybZ pozostaÅ‚ych ryb mo\na przyrzÄ…dzić bardzo smacznÄ… potrawÄ™.Pokrajać w talarki litrobranych kartofli, obgotować w sÅ‚onej wodzie, uwa\ajÄ…c, aby siÄ™ nie rozleciaÅ‚y.Osobnougotować na twardo; dwa lub trzy jaja i te\ pokrajać w talarki, pozostaÅ‚Ä… rybÄ™ w kawaÅ‚ki i napółmisku blaszanym lub niklowym uÅ‚o\yć warstwami kartofle, jaja i rybÄ™, przesypujÄ…c zaka\dym razem tartym parmezanem; pierwsza i ostatnia warstwa ma być z kartofli.Zalaćwszystko ćwierć litrem kwaÅ›nej Å›mietany, po wierzchu rumianÄ… buÅ‚eczkÄ… z masÅ‚em i zapiec wpiecu przez pół godziny a\ siÄ™ zrumieni.765.Krokiety z rybAy\kÄ™ masÅ‚a utrzeć z dwoma \ółtkami, usiekać drobno trochÄ™ gotowanych trufli lubszampionów i 40 dag ryby te\ ugotowanej, dać soli i biaÅ‚ego pieprzu do smaku, wsypać garśćzielonej pietruszki, z pozostaÅ‚ych biaÅ‚ek ubić pianÄ™ i wszystko razem wymieszać, awyrzuciwszy na stolnicÄ™, robić podÅ‚u\ne krokiety obtaczane w mÄ…ce, a potem smarowaćjajkiem, posypać buÅ‚kÄ… i sma\yć na maÅ›le na rumiano.UÅ‚o\yć na półmisku jedne na drugichtworzÄ…c piramidÄ™, ubrać zielonÄ… saÅ‚atÄ…, a w sosjerce podać sos  Bordelaise , pomidorowy lubinny ostry albo te\ saÅ‚atÄ™ zimowÄ….PodajÄ… siÄ™ do Å›niadania jako i entre-mets po zupie.766. Vinaigrette z rybPrzyrzÄ…dza siÄ™ tak samo, jak podaÅ‚am przepis vinaigrette przy pasztecikach.JeÅ›li siÄ™chce podać je jako potrawÄ™, to zamiast na muszelkach, uÅ‚o\yć na salaterce lub na półmisku iubrać naokoÅ‚o zielonÄ… saÅ‚atÄ…, a w przy Å›rodku twardymi jajami pokrajanymi w czÄ…stki,marynowanymi grzybami i korniszonami.Osobno w sosjerce podać sos tatarski.767.Ogólne zasady przyrzÄ…dzania ryb morskichRyby na ogół sÄ… bardzo zdrowym i posilnym po\ywieniem [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • ciaglawalka.htw.pl