[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.A więc do wydalenia soli z organizmu potrzebna jestsłodka woda, aby sól rozpuścić do wymaganego stężenia i potem wydalić.Oznacza to, że po wy-piciu 100 ml wody morskiej, do pozbycia się (nadmiaru dop.mój) soli z organizmu trzebawydalić 160 ml wody w postaci moczu!Nasze wędrówki również będą związane ze zdobywaniem wody.Najlepszym jejzródłem są co chyba powszechnie wiadomo (nomen omen) zródła.Rzeki, jeziorai stawy nadają się do tego coraz mniej, nawet ponoć krystaliczne górskie potoki potrafiąoszukać.Tymczasem w trudnych chwilach ani się będziemy oglądać na klasę czystościstrumienia! Odkażać niepewną wodę możemy poprzez wlanie 10-15 kropli jodyny do1 litra wody i pozostawieniu na godzinę.Nie wolno spożyć pozostałych na dnie osa-dów.Rutynowo używa się do odkażania chloraminy, paru ziarek nadmanganianu potasu66w litrze wody lub preparatu zwanego pantocid.Zawsze też lepiej każdą wodę przego-tować, choć niektóre drobnoustroje wytrzymują temperaturę 100�C.W trudnych chwilach możemy łapać deszczówkę (co od razu przestaje być dla nastrudną chwilą, kiedy nam ta woda pada, prawda?).Wodę deszczową można zatrzy-mywać w dużym naczyniu lub szczelnej torbie foliowej.Aby woda wpadała do ich66Swoją drogą, to zadziwiające, jak trudno dostać w aptece cośkolwiek podobnego do tegoostatniego (środek do odkażania wody pitnej) zróbcie eksperyment!201Survival po polskuśrodka, trzeba ją sprowokować podając jej za przewodnika zwisającą linkę albo ka-wałek tkaniny, po których będzie ściekała z pnia drzewa czy skały.Możemy ją wykręcaćze swetra albo ręcznika.Możemy łapać poranną rosę (kładąc np.chusteczkę na trawie), lecz pamiętajcie, byrobić to przed pojawieniem się słońca.Możemy szukać wody w naturalnych, roślinnychzbiornikach: dziupla, kielich kwiatu, liść, mech (np.torfowiec).Woda dłużej zalegającadziuplę może być przesycona garbnikami i należy o tym pamiętać garbniki takie sąszkodliwe dla zdrowia! Trzeba ją wydestylować.W terenie podmokłymmożemy kopać dołki, w któ-rych dopiero rano znajdzie-my odrobinę wody.Byli tacy,co próbowali odzyskiwaćwodę zawartą we własnymoddechu.To wcale nie jestżart w rzeczywiście trud-nych chwilach brak wodyskłania do naprawdę szaleń-czych poszukiwań.Wodę można odzyskiwać poprzez szczelne zamknię-cie w plastikowym worku mocno ulistnionej gałęzi.Liście parują, zaś woda skrapla się wewnątrz worka.Jeżeli ktoś potrafi zbudować prostą destylatornię, tomoże uzyskiwać wodę z gleby, z liści i traw, wilgotnej za-wartości dziupli, z wody morskiej, z moczu.Destyla-tornia w terenie wcale nie musi być skomplikowana.Wykorzystuje się tu energię słoneczną do podgrzaniaprzedmiotów zawierających wodę, parę wodną skiero-wuje się na folię, na której skrapla się ona i skapuje dopodstawionego naczynia.Destylatornia może być równiedobrze podgrzanym garnkiem wstawionym do takiegodołu, na którego dnie znajdują się rośliny, wilgotna zie-mia lub mocz zasada ta sama.202Techniki, sposoby i sposobiki7.JAK PI W UPAAJeśli chcesz mieć spokój z męczącym pragnieniem w upalny dzień wypij rankiempo śniadaniu szklankę (bądz półtorej) wody z 1/4 łyżeczki soli.Zabieg możesz powtó-rzyć po obiedzie.Pózniej, w ciągu dnia, unikaj jak możesz jednorazowego picia większejilości (czyli więcej niż jeden łyk!) płynu, gdyż może spowodować to nagłe pojawieniesię fali gorąca i osłabienie oddychania skóry, mocne pocenie się wszystko trudno jużbędzie powstrzymać.Braki wodne uzupełnia się wpierw powoli i małymi dawkami,potem, po opadnięciu fali żaru środka dnia, gdzieś przed wieczorem już do woli.Trudno uwierzyć, póki się samemu nie spróbuje!Jeśli nie zadbasz o powyższe i nie ma już odwrotu staraj się pić wodę bardzomałymi łyczkami, ot, łyczek co jakiś czas! Możesz też, jeśli wody ci nie zbraknie, płukaćnią gardło i usta nie pijąc jej jednocześnie.Dobrze jest, jeśli w czasie upału do wodypitnej dodasz szczyptę soli.Dzienna dawka wody podczas upałów ok.3-5 l.Picie napojów po większym zmęczeniu powinno odbywać się z przestrzega-niem ważnych zasad:Nie pić zbyt szybko po zaprzestaniu wysiłku, najpierw odpocząćPić powoli, małymi łykamiNie pić napojów zbyt zimnych i zbyt gorących (w lecie nie mniej niż 20�C,w zimie nie więcej niż 37�C)Pić najpierw wodę mineralną lub lekko osoloną, dopiero po pewnym czasiesoki (raczej nie pić napojów z cukrem)203Survival po polsku8
[ Pobierz całość w formacie PDF ]