[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Istnieją jednak podstawy kolorystyczne:- zestawienie kontrastowe,- różne odcienie kolorów (jeden kolor w różnych odcieniach),- monochromatyczne w zasadzie jeden kolor,- biel rozjaśnia i rozmiękcza inne barwy, czerń podkreśla,- dekoracja, jak i kolorystyka musi być wkomponowana w otoczenie charakter sali, jej wystrój,stanowią pewne ograniczenie i musimy o tym pamiętać planując dekoracje.Elementy dekoracyjne stołów bankietowych są następujące:1.Bielizna stołowa:- obrusy,- nakładki,- bieżniki,- serwety indywidualnego użytku.2.Pasmanteria:- wstążki,- koronki,- falbanki.3.Zwieczki wraz ze świecznikami i kandelabrami.Zamiast świeczników można wykorzystać różne elementy, np.:- owoce: jabłka i dynie,- owoce leśne kasztan i łupiny,- korę drzew,- formy z gałęzi,- dekoracyjne doniczki,- zabawne figurki,- kielichy,- wazony,- inne pomysłowe elementy.4.Lustra, ramki do zdjęć mogą być stosowane jako dekoracja sama w sobie albo jakopodkładka pod np.kwiaty, świeczki, karty menu lub inne elementy dekoracji.5.Wizytówki szczególnie wtedy, gdy są oryginalnie wykonane.6.Karty menu jeśli stanowią integralną część dekoracji np.pod względem formy, koloru7.Inne dekoracje pasujące do okazji zależne od:- wyobrazni dekorującego.- możliwości finansowych zleceniodawcy.- miejsca na stole.- możliwości zakładu.- zasady harmonii i dobrego smaku.Mogą być to np.:- balony, instrumenty muzyczne, elementy wykonane samodzielnie,- muszelki, bursztyny, kamyki,- biżuteria,- liście, gałęzie, trawy, mech, korzenie,- wędki na ryby, spreparowane skorupiaki,- inne. Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego368.Kwiaty.Kwiaty mogą być jedynym elementem dekoracyjnym.Są najbardziej tradycyjnym elementemdekoracji.Można z nich tworzyć girlandy, bukiety, bukieciki, układać kompozycje, wstawiaćpojedynczo do wazonów.Kwiaty mają własną tajemniczą moc.Czasami wystarczy pojedynczaróża, aby zmienić atmosferę.Bez względu na sposób zestawienia kolorów, gatunków i kształtówbukiet kwiatów emanuje jakimś czarem.Przy wyborze kwiatów musimy pamiętać o tym, by niewydzielały zbyt intensywnych woni i nie wydzielały pyłków kwiatowych.Może to bowiempowodować reakcje alergiczne, bóle głowy i plamić obrusy.Przygotowanie kwiatów:Nie lekceważmy tych zabiegów, ponieważ decydują one o długości życia bukietu.- obcinamy ukośnie łodygi.- obrywamy liście z tej części, która będzie zanurzona w wodzie.- obcinamy dolne gałązki.- oskrobujemy nożem końce łodyżek, aby lepiej wchłaniały wodę.- nadwyrężone łodyżki owijamy w papier gazetowy, mocujemy taśmą.- wstawiamy do wiadra z zimną wodą.Kwiaty w wazonach:- stosunek wysokości wazonu do stojących w nim kwiatów powinien wynosić mniejwięcej 1:1 najwyżej 1:2.- umocnienia kwiatów powinny znajdować się minimum 3 cm, poniżej krawędzi wazonu.- do wazonu wstawia się najpierw najdłuższy kwiat lub gałąz.- krótsze kwiaty, trawy i inne elementy należy wetknąć tak, by pozornie wyrastałyz jednego punktu.- do wody dodaje się środki przedłużające świeżość kwiatów lub kostkę cukru.- w nocy kwiaty powinny stać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.- wodę należy zmieniać codziennie, skracając nieznacznie łodygi.Kompozycje kwiatowe są odświętną formą dekoracji.Rozróżnia się kompozycje na stołyokrągłe lub kwadratowe budowane na bazie koła oraz kompozycje na stoły podłużne lub owalnebudowane na bazie prostokąta.Można też tworzyć kompozycje płaskie, kaskadowe, wijące się,nieregularne.Można je układać w różnych naczyniach i nadawać im kształty elementów, w którychtworzymy kompozycję.Jednak jest to sztuka zarezerwowana już dla florystów, którzy corazczęściej są zatrudniani przez zakłady hotelarskie.Tab.3 Kwiaty sezonowe yródło: opracowanie własne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]