[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.- Do nóżek można podać saÅ‚atÄ™ lub też sos jak do budyniów.115ROZDZIAA IX WIEPRZOWINA476.PodziaÅ‚ miÄ™sa wieprzowego1.Szynka czyli pieczeÅ„2.Schab, czyli kotlety z kostkami3.PolÄ™dwica, dalsza cześć schabu od karku, przeroÅ›niÄ™ta tÅ‚uszczem na pieczeÅ„ lubkarmonadle4.Boczek, czyli wÄ™dzonka5.Przednia szynka czyli Å‚opatka; może być użytÄ… na kieÅ‚basy lub siekanie6.MiÄ™so od karku na siekanie lub kieÅ‚basy7.GÅ‚owa na ruladÄ™ lub w kawaÅ‚kach do barszczu8.Nogi na galaretÄ™9.Ogonek do barszczuA) WÅ‚aÅ›ciwa polÄ™dwiczka znajdujÄ…ca siÄ™ wewnÄ…trz pod żebrami schabu na filety izrazy.477.Ogólne uwagi o dobroci miÄ™saWieprzowina, z powodu, że jest tÅ‚usta, posiada w sobie dużą ilość ciepÅ‚a i dlatego niedaje siÄ™ dÅ‚ugo przechowywać na surowo, a ze wszystkich miÄ™s najprÄ™dzej siÄ™ psuje,To też najwiÄ™cej przerabiajÄ… jÄ… na wÄ™dliny, solÄ…c i wÄ™dzÄ…c.Na Å›wieżo dobre jest tylkomiÄ™so z mÅ‚odych i niezbyt tÅ‚ustych wieprzów.116478.PieczeÅ„ wieprzowa duszonaCaÅ‚Ä… pieczeÅ„ wieprzowÄ… lub w kawaÅ‚ku zbić mocno, posolić godzinÄ™ naprzód,wÅ‚ożyć do rondla z wÅ‚oszczyznÄ… i korzeniami, dodać pół Å‚yżki masÅ‚a, wkrajać caÅ‚Ä…cebulÄ™ i dusić na wolnym ogniu, aż siÄ™ Å‚adnie zrumieni i bÄ™dzie miÄ™kka.Potemobsypać jÄ… lekko mÄ…kÄ…, podlać rosoÅ‚em, pokrajać w plastry, uÅ‚ożyć na półmisku iprzecedziwszy polać sosem.PieczeÅ„ taka jest wyborna, jeÅ›li siÄ™ wkroi jeszcze kilkaÅ›wieżych pomidorów do duszenia, lub doda Å‚yżkÄ™ marmolady pomidorowej479.PieczeÅ„ wieprzowa duszona na czerwonym winiePrzyrzÄ…dzić tak samo pieczeÅ„ jak poprzedniÄ…, a gdy siÄ™ przyrumieni dodać kilkapokrajanych pomidorów lub dwie Å‚yżki marmolady pomidorowej, wlać szklankÄ™czerwonego wina i dusić dalej, aż bÄ™dzie miÄ™kka.Potem oprószyć lekko mÄ…kÄ…, zalaćrosoÅ‚em, pokrajać pieczeÅ„ w plastry i polać przecedzonym sosem.480.Schab wieprzowy po wiedeÅ„skuWiedeÅ„skie - Schweinscarre jest sÅ‚awne; nigdzie go tak smacznie nie przyrzÄ…dzajÄ….Nie zbyt tÅ‚usty, jasno różowy schab wieprzowy, zbić najpierw paÅ‚kÄ… i skropićwrzÄ…cym octem, aby skruszaÅ‚.Niech tak leży ze dwie godziny.Potem go posolić,posypać kminkiem i wstawić do gorÄ…cego pieca polewajÄ…c czÄ™sto masÅ‚em istopionym tÅ‚uszczem.Gdy siÄ™ zaczyna rumienić, wkroić trochÄ™ cebuli, obsypać lekkomÄ…kÄ… i dalej polewać aż nabierze caÅ‚y Å‚adnego koloru i bÄ™dzie miÄ™kki.Piec siÄ™powinien najwyżej 1 ½ godziny, gdyż za dÅ‚ugo pieczony wyschnie.Potem pokrajaćgo w plastry, polać przecedzonym sosem i podać z kartoflami, kapustÄ…, lub z rzepÄ…duszonÄ….481.Schab wieprzowy na zimnoTak upieczony schab jak powyżej, wystudzić, a potem krajać w cieniutkie plastry ipodać do octu i oliwy lub z sosem tatarskim.117482.Karmonadle czyli kotlety wieprzowePokrajać cienkie kotlety, oskrobać je od kostki pozostawiajÄ…c jÄ… na koÅ„cu, rozbićcienko, posolić, otaczać w mÄ…ce, zmaczać w rozbitym jajku, posypać tartÄ… buÅ‚kÄ… ismażyć wolno na rozpalonym maÅ›le, aby nabraÅ‚y Å‚adnego zÅ‚otego koloru, a wÅ›rodku byÅ‚y usmażone, Podać do nich, kapustÄ™, rzepÄ™ ze Å›mietanÄ…, fasolkÄ™ nakwaÅ›no lub sos ostry, jak: musztardowy, kaparowy itd.i kartofelki przysmażone483.Kotlety wieprzowe duszonePokrajane kotlety wieprzowe zbić lekko, skropić cytrynÄ… i zÅ‚ożyć jeden na drugimniech tak poleżą ze dwie godziny.Potem je posolić, obsypać kminkiem, dać dorondla i zalać paru Å‚yżkami rosoÅ‚u niech siÄ™ tak duszÄ….Gdy wszystek rosół siÄ™wysadzi a tÅ‚uszcz z kotletów stopi, zrumienić je trochÄ™, posypać lekko mÄ…kÄ…, a gdyjuż miÄ™kkie, wÅ‚ożyć kawaÅ‚ek Å›wieżego masÅ‚a, przykryć, odstawić na bok, aby siÄ™masÅ‚o nie zagotowaÅ‚o.Można także po zrumienieniu kotletów, zalać je pół szklankÄ…biaÅ‚ego wina a bÄ™dÄ… daleko smaczniejsze.484.Zrazy wieprzowe siekanePrzygotować miÄ™so jak na kotlety (patrz wyżej).Robić z niego okrÄ…gÅ‚e lub podÅ‚użnezrazy, otaczać w mÄ…ce i obsmażyć naokoÅ‚o.Potem wÅ‚ożyć do rondla kawaÅ‚ek masÅ‚a,usiekanÄ… cebulÄ™, dużo jarzyn, Å‚yżkÄ™ marmolady pomidorowej i zalawszy rosoÅ‚emdusić do miÄ™kkoÅ›ci, nastÄ™pnie wÅ‚ożyć zrazy i jeszcze dusić razem przez pół godziny.Gdy już zrazy miÄ™kkie uÅ‚ożyć je na półmisku, do sosu wlać pół Å‚yżeczki przyprawyMaggiego i przefasować z jarzynami.Podać do nich kartofle, kaszÄ™ lub kapustÄ™.485.Gulasz wieprzowy (Gulyas)Gorsze kawaÅ‚ki miÄ™sa wieprzowego jak: z Å‚opatki, karku lub z boczku ze skórkÄ…pokrajać w kostkÄ™, dać do rondla dużo szatkowanej cebuli, wÅ‚ożyć miÄ™so, posolić,wsypać pół Å‚yżeczki papryki i dusić na wolnym, ogniu, aż siÄ™ miÄ™so obrumieni.Potem posypać mÄ…kÄ…, polać rosoÅ‚em, dodać Å‚yżkÄ™ marmolady pomidorowej iwrzucić kilkanaÅ›cie odgotowanych i pokrajanych w czÄ…stki kartofli, a gdy.bÄ™dÄ…miÄ™kkie, można już gulasz wydać.118486. Szekely - GulyasJest to gulasz przyrzÄ…dzony tak samo jak poprzedni, tylko po zrumienieniu siÄ™ miÄ™sai obsypaniu mÄ…kÄ…, zamiast dodawać kartofli, naÅ‚ożyć do gulaszu kapusty kiszonejwprzód ugotowanej i dwie Å‚yżki marmolady pomidorowej, niech siÄ™ razem jeszczepół godziny podusi, a wydajÄ…c uÅ‚ożyć kapustÄ™ na plasterki, a miÄ™so na wierzchu.Jestto ulubiony gulasz WÄ™grów i bardzo smaczny, szczególniej do piwa.487.Boczek wieprzowy duszony z kalarepkÄ…Wziąć kawaÅ‚ek boczku wieprzowego, czyli bruÅ›ciku wraz ze skórkÄ…, wymyć wwodzie i gotować razem z kalarepkÄ… pokrajanÄ… w talarki.Gdy już jest miÄ™kki wyjąć.Do kalarepki zrobić rumianÄ… zaprażkÄ™ z Å‚yżki masÅ‚a i mÄ…ki, dodać cukru i soli dosmaku, poÅ‚ożyć na wierzchu boczek, a wydajÄ…c pokrajać go w plastry i uÅ‚ożyć nakalarepce.488.Boczek wieprzowy duszony ze sÅ‚odkÄ… kapustÄ…KawaÅ‚ek boczku czyli bruÅ›ciku wieprzowego ze skórkÄ… nastawić w rondlu, nalawszytyle wody aby dobrze miÄ™so zakryÅ‚a.Niech siÄ™ tak gotuje pół godziny.Tymczasempokrajać dwie główki kapusty zwykÅ‚ej lub wÅ‚oskiej na czÄ…stki, sparzyć w sÅ‚onejwodzie, wÅ‚ożyć do boczku, dodawszy jednÄ… poszatkowanÄ… cebulÄ™, jednÄ… marchew,kawaÅ‚ek selera i pietruszkÄ™, dusić razem, aż bÄ™dzie miÄ™so i kapusta miÄ™kka.Potemwyjąć jarzynÄ™, zrobić biaÅ‚Ä… zaprażkÄ™ z Å‚yżki mÄ…ki i pół Å‚yżki masÅ‚a, rozprowadzićrosoÅ‚em, zalać wieprzowinÄ™, dać trochÄ™ pieprzu i poddusiwszy jeszcze z pół godzinywydać na stół.KapustÄ™ dać do Å›rodka, a boczek pokrajać w plastry i uÅ‚ożyć naokoÅ‚o.489.Cynaderki wieprzowe z kaszÄ…Kilka cynader wieprzowych wymoczyć w wodzie, pokrajać w cieniutkie talarki,wÅ‚ożyć do rondla, zalać wodÄ… tak, aby tylko miÄ™so przykryÅ‚a i zagotowawszy parÄ™razy wyszumować
[ Pobierz całość w formacie PDF ]