[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Z kiełbasy zdjąć osłonkę, wymieszać z chrzanem, chlebem, śmietaną, doprawić.Następnie zawinąć w przygotowane płaty mięsa, obwiązać nitką, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i pokrojoną w kostkę cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu.Pod koniec duszenia dodać ketchup oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością zimnej wody.Miękkie mięso wyjąć, sos przetrzeć, doprawić, polać mięso.Podawać z ziemniakami lub kaszą.Zrazy staropolskie70 dag wołowiny bez kości, pieprz, 15 dag cebuli, 2 dag grzybów suszonych, 5 dag chleba razowego, 4 dag smalcu, sólfarsz: 15 dag cebuli, 5 dag chleba czerstwego, 2 dag masła, pieprz, sólMięso pokroić w plastry w poprzek włókien, rozbić na cienkie płaty, oprószyć solą i pieprzem.Sporządzić farsz cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na smalcu, chleb zetrzeć na tarce, wszystko wymieszać z masłem, doprawić do smaku solą i pieprzem.Na plastry mięsa nałożyć farsz, zwinąć je w rulony, obrumienić na smalcu.Następnie zrazy przełożyć do rondla, podlać wywarem, posypać utartym chlebem, dodać ugotowane, pokrojone w paski grzyby, dusić do miękkości.Podawać z kaszami.Zrazy z grzybami i ze smietana - dla 4 osob800 g wolowiny bez kosci (zrazowka), 6 suszonych grzybow, 300 g kartofli, 200 ml smietany,1 lyzka masla, 2 lyzki maki, sol, pieprz.1.Suszone grzyby namoczyc, ugotowac, pokroic w paseczki.Wywar zachowac.2.Mieso umyc w zimnej wodzie.Pokroic w cienkie plastry, zbic tluczkiem, uformowac okragle zrazy.Posypac sola, pieprzem i maka.Zrumienic z obu stron na goracym masle.3.W garnku ulozyc zrazy, dodac pokrojone grzyby, zalac wywarem z grzybow, dusic na malym ogniu 30 min.4.Kartofle obrac, oplukac, pokroic w plasterki.Sparzyc wrzatkiem, dodac do miesa.Dusic razem z miesem jeszcze 30 min.Smietane wymieszac z plaska lyzeczka maki, wlac do miesa i gotowac przez kilka minut.5.Zrazy podawac w naczyniu, w ktorym sie dusily.Dla dekoracji mozna naczynieobwinac biala serweta.Racuchy3 dkg drożdży , 1 szkl.mleka , 1 łyżka cukru, 30 dkg mąki, 2 jajka, otarta skórka z cytrynyowoce typu: wiśnie kandyzowane, rodzynki, jabłka, gruszki, bananyolej do smażenia, cukier puder do posypaniaDrożdże rozmieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka i cukrem, wymieszać z łyżkąmąki, odstawić do wyrośnięcia.następnie dodać rozczyn do mąki razem zresztą ciepłego mleka i jajkami, dodać otartą skórkę z cytryny i dobrzewymieszać, dodać owoce, smażyć w tłuszczu, odsączyć, świetnie smakują naciepło i na zimno, cukier puder wedle uznaniaUszka do barszczu - dla 4 osobCiasto: 150 g maki,1 male jajo,1-2 lyzki letniej wody,sol.Farsz: 60 g suszonych grzybow, 1 srednia cebula, 40 g masla, 1 jajo, 1 lyzka tartej bulki,sol, pieprz.1.Grzyby dokladnie umyc, zalac niewielka iloscia wody, moczyc 5-6 godz.Gotowac w tej samej wodzie, az beda miekkie (ok.50 min).Wyjac, osaczyc, posiekac bardzo drobno.Wywar zachowac.Cebule obrac, drobno posiekac.2.Przygotowac ciasto: make przesiac, dodac jajo, sol i, stopniowo wlewajac wode, zarobic ciasto nozem, a potem zagniesc rekoma.Podzielic na 2 czesci, przykryc, by nie obsychalo.3.Przygotowac farsz: drobno posiekana cebule i grzyby przesmazyc na masle.Dodac jajo, tarta bulke, pieprz, sol.Starannie wymieszac, ostudzic.4.Ciasto rozwalkowac cienko, pokroic na kwadraty o boku 4 cm.Na kazdy polozyc kulke farszu, zlozyc po przekatnej, zlepic brzegi.Z powstalych trojkatow formowac uszka - laczac ze soba dwa przeciwlegle rogi.5.Gotowac w osolonym wrzatku pod przykryciem.Kiedy wyplyna, zamieszac, odkryci dogotowac (1-2 min).Wyjac lyzka cedzakowa, osaczyc, przelozyc do wazy, do ktorej wlac goracy czerwony barszcz.- Uszka podaje sie rowniez do rosolu i czystej zupy grzybowej.14 [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • ciaglawalka.htw.pl