[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Ziarnoszarlatu, nazywane pszenicą Inków, dzięki wysokiej zawartości białka było najważniejszymskładnikiem diety Azteków.Współcześnie jego ziarna są składnikiem mieszanekśniadaniowych.Purpurowe kwiaty mają właściwości ściągające, naparów z nich używa się w150leczeniu biegunki i czerwonki, powstrzymują też nadmierne krwawienie menstruacyjne.Najczęściej można dostać nasiona szarłatu, ale niektóre sklepy zielarskie sprzedają też kwiaty.SZPARAGPożywne warzywo, bylina pochodząca znad Morza Zródziemnego i z Afryki, najlepiej rośniew klimacie umiarkowanym.W kuchni używa się młodych pędów, które są bogatym zródłemwitamin i minerałów, zwłaszcza bogate są w witaminę E.Około 60 gramów szparagówpokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.Szparagi zawierają asparaginę,aminokwas o właściwościach uspokajających.Działają moczopędnie, przyspieszająwydalanie wody z organizmu - są szczególnie pomocne w leczeniu obrzękówspowodowanych zatrzymaniem wody.Są lekarstwem w wielu dolegliwościach nerek, ale niewolno ich używać w stanach zapalnych.Mają też znaczenie w leczeniu chorób układukrążenia, takich jak nadciśnienie czy miażdżyca naczyń, ponieważ ułatwiają rozpuszczaniezłogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych.Uwaga: Szparagi używane w nadmiernych ilościach mogą spowodować podrażnienie nerek.SZPINAKPopularne warzywo ogrodowe, pochodzące z południowo-wschodniej Azji, jest wspaniałymzródłem żelaza, wapnia, chlorofilu, beta-karotenu (prowitamina A), witaminy C,ryboflawiny, sodu i potasu.Działa moczopędnie i przeczyszczające, można go takżestosować do zatrzymywania niewielkich krwawień, np.z nosa.Zasobne w żelazo i chlorofil,pobudza wytwarzanie hemoglobiny.Zawarta w szpinaku siarka pomaga oczyszczać wątrobę,ponadto łagodzi podrażnienia skóry wywołane wirusem herpes (np.opryszczka), a witaminaA zapobiega kurzej ślepocie.Chociaż warzywo jest wyjątkowo zasobne w wapń, zawieratakże kwas szczawiowy, który częściowo przeszkadza we wchłanianiu wapnia.Uwaga: Osoby skłonne do kamicy nerkowej powinny jeść szpinak w umiarkowanychilościach, ponieważ zawarty w nim kwas szczawiowy przyczynia się do powstawaniakryształów szczawianu wapnia, a więc kamieni nerkowych.ZZLIWKIDrzewa śliw rosną na obszarach klimatu umiarkowanego półkuli północnej.Ich owoce,151śliwki, zawierają dużą ilość potasu, a także umiarkowane ilości wapnia i żelaza.Ponieważmają mało tłuszczu, są pożywieniem niskokalorycznym, a ich złote odmiany stanowią dobrezródło beta-karotenu.Zliwki są moczopędne, a ponadto można je stosować w diecie wątrobowej przy takimschorzeniu, jak marskość wątroby.Zliwki suszone robi się z odmian słodszych, bogatszych wcukier, wapń i żelazo.Zawierają one substancję, która pobudza pracę jelit.Kompot ze śliwekdziała przeczyszczające i jest tradycyjnym lekarstwem przeciw zaparciu.ZRODKI KONSERWUJCESą to substancje chemiczne, takie jak azotany i fosforany, które dodawane do żywności wprocesie przetwarzania mają zapobiegać jej psuciu się i likwidować ryzyko zatruciabakteriami i grzybami.Obecnie wiele rodzajów żywności poddanych jest konserwowaniu,począwszy od napojów, dżemów i serów po piwo, wino i mięso.Istnieją doniesienia, żeniektóre najbardziej popularne konserwanty, np.kwas benzoesowy, benzoesan, dwudeneksiarki, a w szczególności siarczyny powodują u osób wrażliwych reakcje alergiczne, np.astmę.TTABEYULIAGorzkie zioło pochodzące z Ameryki Południowej.Ma właściwości bakteriobójcze,grzybobójcze, wzmacnia system odpornościowy.Tradycyjnie używana do kontrolowaniawzrostu pleśni i do leczenia nowotworów.Oczyszcza krew, leczy choroby wątroby,zakażenia, cukrzyce, wrzody, alergie i guzy nowotworowe.Dostępna w sklepach ze zdrowążywnością w postaci saszetek.TAMARYNDOWIEC (TAMARINDUS INDICA]Znany jest także jako powidlnik.Wiecznie zielone drzewo pochodzące z Indii.W strączkachznajdują się małe słodkie owoce.Działają one słabo przeczyszczające, niekiedy wchodzą wskład mieszanek przeczyszczających.Liście usuwają pasożyty z przewodu pokarmowego.WAzji je się owoce powidlnika na surowo, a także sporządza z nich orzezwiający napój,wskazany zwłaszcza dla osób z gorączką.Powidlnik eksportuje się na Zachód.Dostępny tylko w specjalistycznych sklepach.152TASZNIK (CAPSELLA BURSA-PASTORIS}Roślina jednoroczna, w stanie dzikim szeroko rozpowszechniona w Europie.Rośniezwłaszcza na ubogich glebach i nieużytkach.Bogata w wapń, sód oraz witaminy C i K.Całaroślina ma właściwości lecznicze, jest skutecznym środkiem zwiększającym krzepliwośćkrwi, zatrzymuje krwawienia, zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne, między innymi zbytobfite miesiączki.Działa też moczopędnie.Dostępny w sklepach ze zdrową żywnością i sklepach zielarskich, stanowi składnikmieszanek ziołowych.TAURYNAAminokwas zawierający siarkę, nie należący do niezbędnych.Jest zarazem jednym znajobficiej występujących w organizmie aminokwasów o właściwościach przeciwutleniacza,neutralizuje zatem wolne rodniki.Pomaga w podnoszeniu poziomu wapnia w organizmie,gdyż transportuje go wraz z sodem poprzez ściany jelit do krwiobiegu.Jest ponadtoskładnikiem żółci, niezbędnej do trawienia tłuszczów, wchłaniania rozpuszczalnych wtłuszczu witamin i normowania poziomu cholesterolu.Taurynę organizm wytwarza z cysteiny przy udziale witaminy B6.Aminokwas obecnyjest wważnych tkankach: w sercu, mięśniach i tkance nerwowej, ale nie występuje powszechnie wpożywieniu.Sądzi się, iż tauryna wykazuje hamujące działanie w przypadku padaczki istosowana jest w celu ograniczenia napadów.Jej działanie hamujące sprawia, że wywierakorzystny wpływ w przypadku lęku i stresu, w szczególności w połączeniu z histydyną iglicyną.Tauryna jest dostępna jako dodatek pokarmowy, a zalecana dawka wynosi 500 mg do 3000mg dziennie.TEMPEHJest to najbardziej popularne w Indonezji pożywienie z soi.Pochodzi zjawy, gdzie znane jestod co najmniej 200 lat, obecnie sprzedawane w całej Indonezji i coraz częściej w krajachZachodu.Tempeh robi się z gotowanych i poddawanych fermentacji nasion soi.Całość formuje się wniewielkich rozmiarów paszteciki.W sprzedaży są świeże, schłodzone i mrożone, możnajekroić w plastry i smażyć.Smakiem i konsystencją przypominają pieczone kurczaki.Wytwarza153się różne odmiany tempeh, np
[ Pobierz całość w formacie PDF ]